Проблемите в НЕК все повече започват да приличат на тези в

...
Проблемите в НЕК все повече започват да приличат на тези в
Коментари Харесай

В НЕК трябва да се сменят играчите, не треньорът

Проблемите в НЕК от ден на ден стартират да приличат на тези в националния тим по футбол. Ръководството на БФС по този начин и не може да разбере, че единствено със промяна на треньорите няма да стане, тъй като играчите са все на същото равнище, който и да е отпред. В НЕК обстановката е сходна - който и да е от горната страна, проблемите си остават същите, тъй като няма промяна. А реформа няма, тъй като натискът - и ценови, и политически, и лобистки, очевидно е прекомерно огромен.

Че Министерството на енергетиката има сериозен проблем с фрагментите е ясно от дълго време. Но това не трябва да е опрощение за следващия бутафорен опит за промяна. Дългогодишният началник на НЕК Петър Илиев бе уволнен през лятото макар опита на енергийния министър Теменужка Петкова да го избави. Както повелява традицията, Илиев стана изключително разговорлив, откакто напусна поста си. И призна за пороци на пазара на ток и борсови игри. " Не се пази ликвидност на свободния пазар " и " Пазарът е оставен на самотек ", бяха единствено част от закъснелите му констатации. Сега, четири месеца след уволнението на Илиев и връщането на Иван Йончев, очевидно нищо не се е трансформирало в НЕК. Ето за какво:

 

(Не)свободен пазар

 

Макар до неотдавна НЕК да доминираше на свободния пазар на ток и на процедура да печелеше от високите цени, в този момент очевидно обстановката е друга. През деветте месеца на годината компанията регистрира растеж на продажбите за регулирания пазар и понижение на количествата на свободния. По-скромните продажби на борсата се дължат на няколко фактора - от една страна, понижение на водата в язовирите на компанията и растеж на потреблението на крайните доставчици на ток. Нещо повече - става известно, че продадената електрическа енергия за контролирания пазар за деветте месеца бележи растеж със 7.8% в съпоставяне със същия интервал на предходната година (в момента е на равнище от над 10 млн. мегаватчаса).

Абсурдът е в това, че макар скорошните изказвания на енергийния министър за това по какъв начин скоро всички ще излязат на свободния пазар, се следи противоположната наклонност. А това се признава и във финансовия доклад - продажбите на контролирания пазар се дължат на връщането на забележителен брой дребни компании. Защо ли? Просто тъй като свободният пазар не работи, а цените не престават да са все по този начин високи.

Приходите на НЕК от свободния пазар са в размер на 118.1 млн. лева, до момента в който за деветте месеца на 2018 г. са били 193.3 млн. лева, което е понижение от 38.9%, или със 75.1 млн. лв.. През деветте месеца на 2019 година постигнатата междинна цена на свободния пазар нараства с над 21% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и доближава 97 лева./МВтч, написа още в доклада на НЕК. Това въпреки всичко е много по-малко спрямо цените от началото на годината, когато продажбите на ток в сегмента " ден напред " доближиха 140 лева за мегаватчас.

 

НЕК продължава да е на загуба,

 

въпреки тя да се топи доста. Електрическата компания регистрира негативен финансов резултат в размер на 16 млн. лева В съпоставяне с деветте месеца на 2018 г. се регистрира усъвършенстване със 145.2 млн. лева Но на какво се дължи това? НЕК го отдава на няколко фактора, като най-важният от тях евентуално е увеличение на приходите от фонд " Сигурност ". Тоест добрият резултат на НЕК не се дължи на промяна или смяна на работата в бранша, а на тип държавни субсидии.

Фондът бе основан точно за да държи електрическата компания " над водата ". В него се събират по 5% от приходите на производителите на ток (частни и държавни). Част от събраните пари се трансферират към НЕК, с цел да се компенсират разноските на електрическата компания за покупката на зелен ток, електрическа енергия от когенерациите и американските тецове " Марица Изток " 1 и 3. Абсурдът при основаването на фонда бе, че НЕК би трябвало да заплаща сама на себе си посредством личното си дружество " Язовири и каскади ".

Зле на НЕК се отразяват и делата, заведени против електрическата компания. Интересно е, че те са сложени в графата " събития с необикновен темперамент ". 

 

Какво ще последва

 

Дружеството е изправено пред съществени опасности поради отговорностите си, които до неотдавна минаваха четири милиарда лв.. От друга страна, отрасловото министерство приготвя нова енергийна промяна, без към този момент да е ясно до какво тъкмо ще докара тя.

Енергийният министър към този момент разгласи, че се работи за това от 1 юли 2020 година част от контролираната цена на тока за бита и дребните предприятия да се образува на пазарен принцип. Това на процедура е отчасти освобождение на тока за семействата, което ще се случи по гледище на Брюксел.

Петкова не сподели какво тъкмо ще бъде отражението, само че промени в цените на тока сигурно ще има - най-малкото тъй като борсовите цени играят непрестанно.

Изискването на Европейска комисия за отчасти освобождение на цените бе направено, за да може Брюксел да утвърди желаната от България финансова поддръжка за въглищните централи до 2030 г. 

" Пълната либерализация не е еднократен акт, ще продължи няколко години, само че ще би трябвало да се даде ясна визия. Нормалният период е от три до пет години и би трябвало да стане деликатно, премислено и гладко, и всички опасности да се отстраняват ", разяснява Теменужка Петкова. Същото бе казано от нея и преди 4-5 години, само че до момента нито тя, нито някой от нейните заместници е почнал или най-малко замислил да прави разяснителна акция каква полза имаме от промяната на доставчика на ток.

Затова и резултатите са такива - даже тези, които са дръзнали да търсят конкурентни цени, се връщат към контролираните цени. Например - от 1 юли 2017 година до март 2018 година около 30% от излезлите към оня миг на свободния пазар бизнес клиенти единствено на едно от сдруженията у нас - ЕВН, са се върнали назад при предпазените цени на тока. А с мъглата към либерализацията тази наклонност ще се затвърди. Каквото и да казва Теменужка Петкова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР